Wat staat er allemaal beschreven in een ondernemingsplan?

Geplaatst op 19 mei 2023
ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een cruciaal document voor iedere ondernemer. Het beschrijft namelijk niet alleen de kernactiviteiten van de onderneming, maar ook hoe deze activiteiten worden uitgevoerd en hoe er winst mee wordt gemaakt. Het ondernemingsplan is dus een belangrijk hulpmiddel om een succesvolle onderneming op te bouwen. Maar wat staat er in een ondernemingsplan en waar moet je allemaal aan denken? Daar lees je in dit artikel alles over.

Algemene informatie

In het eerste gedeelte van het ondernemingsplan wordt de algemene informatie van de onderneming beschreven. Dit omvat onder andere de bedrijfsnaam, locatie, de oprichters en de doelstellingen van de onderneming. Het is belangrijk om deze informatie zo volledig mogelijk te beschrijven, zodat de lezer een duidelijk beeld heeft van de onderneming en de doelstellingen.

Marketingplan

Het marketingplan is een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan. Hierin wordt beschreven hoe de onderneming zich in de markt positioneert en hoe de onderneming haar doelgroep bereikt. Het marketingplan omvat onder andere de marketingstrategie, de product- en prijsstrategie en de distributiestrategie. Het is belangrijk om een goed doordacht marketingplan te hebben, zodat de onderneming haar doelen kan bereiken en zodat de lezer hier ook makkelijk van overtuigd is.

Financiën

In het financiële gedeelte van het ondernemingsplan worden de financiële doelstellingen en de verwachte inkomsten en uitgaven beschreven. Denk bijvoorbeeld onder andere aan de investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting. Het is belangrijk om deze begrotingen zo gedetailleerd mogelijk op te stellen, zodat de onderneming haar financiële doelstellingen kan behalen. Zorg dat de begroting zo compleet mogelijk is en dat je alle kosten en inkomsten verantwoordt. Op deze manier heeft de lezer van jouw plan sneller vertrouwen in je onderneming.

Hulp van experts

Natuurlijk zijn er nog veel meer onderdelen die in een ondernemingsplan kunnen worden opgenomen, afhankelijk van het type bedrijf en de doelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan een doelgroep- of SWOT-analyse. Het is daarom aan te raden om bij het opstellen van een ondernemingsplan gebruik te maken van een template of richtlijnen te volgen die opgesteld zijn door een expert. Hierdoor weet je zeker dat alle belangrijke onderdelen aan bod komen en dat het plan compleet is. Een goed geschreven en compleet ondernemingsplan is namelijk de basis voor een succesvolle onderneming.

Wat staat er in een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een essentieel onderdeel van een succesvolle onderneming. Het biedt niet alleen een duidelijk beeld van de onderneming en haar doelen, maar ook een plan om deze doelen te bereiken. Het beschrijft hoe dan ook de algemene informatie van de onderneming, het marketingplan en de financiën en eventuele extra onderdelen die van toepassing zijn op jouw specifieke branche of organisatiesoort. Het is belangrijk om deze informatie zo volledig mogelijk te beschrijven, zodat de lezer een duidelijk beeld heeft van de onderneming en haar doelstellingen. 

Wil je hulp bij het opstellen van je ondernemingsplan? Wij bieden diverse ondernemingsplannen aan voor verschillende branches, zodat jouw onderneming straks een vliegende start kan maken! Wil je zelf aan de slag met een ondernemingsplan? Lees dan ons voorbeeld goed door. 

Een ondernemingsplan is belangrijk omdat het een duidelijk beeld geeft van de onderneming, haar doelen en hoe deze doelen worden bereikt. Het biedt een structuur en strategie voor het opbouwen van een succesvolle onderneming.

Het algemene informatieve gedeelte van een ondernemingsplan omvat de bedrijfsnaam, locatie, oprichters en doelstellingen van de onderneming. Het is belangrijk om deze informatie volledig te beschrijven om de lezer een duidelijk beeld te geven van de onderneming.

Het marketingplan beschrijft hoe de onderneming zich in de markt positioneert en haar doelgroep bereikt. Het omvat de marketingstrategie, product- en prijsstrategie, en de distributiestrategie. Een goed doordacht marketingplan is essentieel voor het behalen van de doelen van de onderneming.

Het financiële gedeelte van een ondernemingsplan beschrijft de financiële doelstellingen, verwachte inkomsten en uitgaven. Het omvat onder andere de investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting. Een gedetailleerde begroting is belangrijk om de financiële doelstellingen van de onderneming te behalen.

Het is aan te raden om hulp van experts in te schakelen bij het opstellen van een ondernemingsplan omdat zij ervaring en kennis hebben op dit gebied. Experts kunnen helpen bij het identificeren van alle belangrijke onderdelen die moeten worden opgenomen en kunnen templates of richtlijnen bieden om ervoor te zorgen dat het plan compleet is. Een goed geschreven en compleet ondernemingsplan is de basis voor een succesvolle onderneming.

Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via