Wat is een investeringsbegroting? Een compleet voorbeeld

Geplaatst op 28 oktober 2021
Wat is een investeringsbegroting? Voorbeeld

Om een bedrijf te beginnen, heb je startkapitaal nodig. Je kunt zelf investeren in je bedrijf, of je kunt op zoek gaan naar financiering. Hoe dan ook is het ontzettend belangrijk om overzicht te hebben van de verwachte winst, omzet, inkopen en andere kosten, maar ook of je onderneming financieel haalbaar is en hoe je je bedrijf gaat financieren. Dit soort vragen beantwoord je in je financieel plan, dat deel uitmaakt van je ondernemingsplan. Je financieel plan bestaat uit verschillende soorten begrotingen, waar de investeringsbegroting er één van is. Wat mag er niet ontbreken in een investeringsbegroting? In dit artikel lichten we de investeringsbegroting verder toe en geven we je een voorbeeld.

Wat een investeringsbegroting inhoudt

Voor de investeringsbegroting maak je een overzicht van de middelen die je minimaal nodig hebt om je bedrijf op te starten. Bij de eerste investeringen behoren bijvoorbeeld een startvoorraad, computerapparatuur, machines of een bedrijfswagen. Voor de investeringsbegroting kijk je naar wat je nodig zult hebben voor de start van je onderneming en wat dit precies gaat kosten. Deze begroting is allereerst belangrijk voor je eigen overzicht, maar is daarnaast ook noodzakelijk wanneer je op zoek gaat naar een investeerder, of geld wilt lenen bij de bank. Om bedragen zo goed mogelijk te kunnen onderbouwen helpt het om per product of dienst een aantal offertes op te vragen. Daarnaast is het altijd belangrijk om rekening te houden met onvoorziene kosten.

Vaste activa en vlottende activa

In de investeringsbegroting worden twee onderdelen onderscheiden:vaste activa en vlottende activa. Bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn – zoals een laptop, kantoorinboedel of bedrijfswagen – vallen onder de categorie vaste activa. Onder vlottende activa verstaan we de bedrijfsmiddelen die minder dan een jaar in het bedrijf aanwezig zijn. Voorraden bijvoorbeeld, of uitstaande rekeningen aan klanten. Maar u kunt ook denken aan de aanloop- en openingskosten die u gaat maken. Dit zijn bijvoorbeeld notariskosten, advieskosten of de kosten die u maakt voor het laten maken van een website of het laten uitvoeren van marktonderzoek. De kosten die onder vlottende activa vallen zijn altijd eenmalige kosten. De terugkerende kosten vallen onder een ander soort begroting in het financieel plan: de exploitatiebegroting.

Een voorbeeld

Hoe ziet zo’n investeringsbegroting er precies uit? We geven je een voorbeeld:

Vaste activa Kosten
Inventaris 3.000
Computerapparatuur 6.000
Bedrijfswagen 12.000
Machines 7.000
Totaal vaste activa 28.000

 

Vlottende activa Kosten
Aanloop- en openingskosten 3.000
Voorraad 2.500
Kasgeld 500
Onvoorzien 500
Totaal vlottende activa 6.500

Hopelijk helpt dit voorbeeld je weer een stapje verder in het schrijven van je ondernemingsplan. Kun je wat meer hulp gebruiken bij het schrijven van een financieel plan of wil je een voorbeeld ondernemingsplan raadplegen? Op onze website vind je ondernemingsplannen voor diverse branches.

Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via