Zoveel startkapitaal heb je ongeveer nodig voor het opstarten van een koffiebar
Een houten bar, een spiegelwand, zachte jazzmuziek, vaste klanten met een laptop, een hondje of een groepje vrienden, cappuccino’s, haverlatte’s, de perfecte espresso: een koffiebar is misschien wel het decor van jouw stoutste dromen. En die dromen, die hoeven wellicht geen dromen te blijven. Met goede wil, een goede werkethos en een goed plan kom je vast al veel stappen verder. Maar dat plan, dat moet wel staan als een huis, ook financieel. Benieuwd hoeveel startkapitaal je nodig hebt voor het starten van een koffiebar? Wij beantwoorden de drie belangrijkste vragen.
Hoeveel startkapitaal heb ik nodig voor een koffiebar?
Het openen van een koffiebar is niet niets. Er komt veel bij kijken, ook qua opstartkosten. Denk aan de huur van je pand en energiekosten, aan een espressomachine, koelinstallaties, een bar, inrichting, eventueel wat keukenapparatuur, serviesgoed, bedrijfskleding, de inkoop van je eerste partijen koffie, melk, suiker en zoetwaren en het salaris van eventueel personeel. Het is dan ook aan te raden goed te sparen voor je je droom waar gaat maken. Een startbedrag van 15.000 tot 25.000 euro is geen overbodige luxe. Om zeker te weten dat je genoeg hebt, is het zaak om een professioneel ondernemingsplan te maken voordat je begint. Hierin zet je niet alleen je doelgroep, product en locatie uiteen, maar maak je ook een financieel overzicht. Zo kan je – eenmaal ingeschreven bij de Kamer van Koophandel – niet voor verrassingen komen te staan. Let op! Wanneer je van plan bent om externe financiering aan te trekken voor je koffiebar, moet je sowieso goed een ondernemingsplan hebben.
Voorbeeld investeringsbegroting koffiebar
In dit voorbeeld zie je hoe een investeringsbegroting van een koffiebar eruit kan zien.
Welke vergunningen heb ik nodig voor een koffiebar?
Met alleen een goed plan en wat centen ben je er nog niet. De gemeente waar je je bar wilt vestigen moet ook toestaan dat je je bedrijf daar opricht en laat groeien. Afhankelijk van de gemeente waar je je vestigt, moet je met de volgende vergunningen rekening houden: een exploitatievergunning, een terrasvergunning en een omgevingsvergunning. Verder moet je erop letten dat je als horeca-uitbater verplicht bent op de hoogte te zijn van de HACCP-normen. Verdiep je dus goed in deze – en andere – hygiëne-eisen.
Aan welke financiële zaken moet ik verder denken?
Het oprichten van een nieuw bedrijf is een hele klus en je loopt flink wat financieel risico. Denk dus daarom niet alleen aan zaken die je aan moet schaffen (zie hierboven), maar ook aan meer structurele financiële punten. Overweeg voor jezelf bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een oudedagsvoorziening. Zorg er verder voor dat je een online boekhoudprogramma neemt, een accountant inschakelt en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Verder is het goed om je te verdiepen in de financiële risico’s van het inschakelen van personeel. Dit alles vat je samen in je voorbeeld businessplan horeca, wat jouw houvast zal zijn als horeca ondernemer. Wil je weten hoe je zo’n ondernemingsplan opstelt? Bekijk dan ons voorbeeld van ondernemingsplan.
Dat verschilt natuurlijk per situatie en hangt af in hoeverre je jouw zaak moet verbouwen, welke apparatuur je precies wilt etc. Wij denken dat je het beste uit kunt gaan van een startkapitaal van €100.000,-.
In de meeste gevallen moet je rekening houden met een exploitatievergunning, een terrasvergunning en een omgevingsvergunning. Welke vergunningen je precies nodig hebt, kun je navragen bij de gemeente waarin je je zaak wilt openen.
Daar kunnen wij je bij helpen! Bekijk onze pagina over een ondernemingsplan van een koffiezaak en download ons voorbeeld ondernemingsplan voor een koffiezaak.