Hoe schrijf je een effectieve samenvatting voor je ondernemingsplan?

Geplaatst op 05 december 2023
Tandwielen met verschillende kleuren

De samenvatting is het visitekaartje van je ondernemingsplan. Het is het eerste dat investeerders, bankiers en andere belanghebbenden lezen, en het is je kans om een sterke eerste indruk te maken. Een goed geschreven samenvatting kan de lezer ertoe aanzetten om verder te lezen en meer te leren over je bedrijf. Hier zijn de belangrijkste elementen die je in de samenvatting van je ondernemingsplan moet opnemen:

Onderdelen samenvatting:

Bedrijfsinformatie

  • Naam van het bedrijf
  • Locatie van het bedrijf
  • Datum van oprichting
  • Juridische structuur

Missie en Visie

Een sterke missie- en visieverklaring die duidelijk maakt wat je bedrijf doet en waar je naar streeft.

Bedrijfsconcept

Een beknopte beschrijving van het bedrijfsconcept, inclusief de problemen die het oplost of de behoeften die het vervult.

Eigenaren en sleutelpersoneel

Een overzicht van de mensen die je bedrijf leiden, inclusief hun ervaring en expertise.

Producten of diensten

Een duidelijke beschrijving van de producten of diensten die je bedrijf aanbiedt.

Markt en concurrentie

Een overzicht van de markt waarin je opereert en de belangrijkste concurrenten.

Marketingstrategie

Hoe je je producten of diensten op de markt gaat brengen en verkopen.

Financiële samenvatting

Belangrijke financiële gegevens zoals startkapitaal, verwachte inkomsten, en benodigde financiering.

Financieringsbehoefte

Als je financiering zoekt, vermeld dan het bedrag en waarvoor het zal worden gebruikt.

Tips schrijven van de samenvatting:

1. Begrijp de doelgroep en het doel

Voordat je begint met schrijven, is het van essentieel belang om te begrijpen wie je samenvatting zal lezen en wat het specifieke doel ervan is. Is de samenvatting bedoeld om investeerders enthousiast te maken over een bedrijfsidee? Of wil je een beknopte samenvatting maken voor het verkrijgen van een vergunning of pand ? De doelgroep en het doel bepalen de toon, de diepgang en de stijl van je samenvatting.

2. Identificeer de belangrijkste elementen

Lees de originele tekst van het ondernemingsplan grondig door en markeer de belangrijkste elementen, zoals de hoofdonderwerpen, belangrijke argumenten, conclusies en ondersteunende bewijzen. Het is essentieel om de kernpunten te identificeren die je wilt overbrengen in je samenvatting.

3. Houd het beknopt

Eén van de belangrijkste kenmerken van een goede samenvatting is beknopt zijn. Probeer de essentie van de tekst vast te leggen zonder overbodige details of herhalingen. Een goede vuistregel is om de samenvatting tot ongeveer 20-25% van de oorspronkelijke lengte te beperken.

4. Gebruik je eigen woorden

Het is verleidelijk om delen van de originele tekst letterlijk over te nemen, vooral als het om technische termen of specifieke definities gaat. Maar het is belangrijk om de informatie in je eigen woorden weer te geven. Dit helpt niet alleen om plagiaat te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je de informatie echt begrijpt en kunt uitleggen.

5. Controleer op duidelijkheid en juistheid

Een goede samenvatting moet duidelijk en nauwkeurig zijn. Controleer je samenvatting grondig op grammaticale fouten, spelling en interpunctie. Zorg er ook voor dat de samenvatting de juiste betekenis en context behoudt van de originele tekst. Het kan nuttig zijn om de samenvatting aan iemand anders te laten lezen om feedback te krijgen.

Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via