Zoveel startkapitaal heb je ongeveer nodig voor het opstarten van een uitzendbureau

Geplaatst op 14 november 2022
startkapitaal uitzendbureau

Jij bent een kei in de werving en selectie wereld. Je hebt de kennis, je hebt de contacten en je hebt het optimisme om een eigen zaak op te richten. Niets houdt jou dus tegen om je eigen uitzendbureau op te starten. Maar hoe zit dat financieel? Hoeveel financiële slagkracht heb je nodig? En een startkapitaal voor je eigen uitzendbureau: hoe groot moet dat zijn? We helpen je verder. 

Startkapitaal voor je uitzendbureau – waar heb je het voor nodig?

Iedere onderneming, en zo ook een uitzendbureau, heeft startkapitaal nodig om de eerste maanden mee door te komen. Er komt in het begin immers nog geen geld binnen. Hoeveel startkapitaal je nodig hebt, is sterk afhankelijk van de soort business die je wil op gaan richten. Wanneer je bijvoorbeeld veel inventaris nodig hebt, of voorraad, zal je grotere investeringen moeten doen. Dat vraagt om meer startkapitaal. En wanneer je verwachting is dat het een tijdje duurt voordat je nieuwe klanten gaan betalen, heb je ook meer startkapitaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan operationele kosten, zoals je werkruimte, elektra en je eigen “salaris” in de maanden dat je nog geen omzet draait. 

Hoeveel startkapitaal nodig voor een uitzendbureau?

Een uitzendbureau zonder personeel kan je – wanneer je dat wil – feitelijk runnen vanachter je laptop en je telefoon. De investeringen die je moet doen en het financiële risico dat je eventueel loopt is daarmee redelijk laag. Dit maakt dat je voor het opstarten van een uitzendbureau niet zoveel startkapitaal nodig hebt om te kunnen beginnen. Enkele duizenden euro’s zouden voldoende moeten zijn. Dit zijn punten waar je rekening mee moet houden wanneer je het startkapitaal voor jouw uitzendbureau gaat bepalen:

  • Het “salaris” dat je jezelf maandelijks wil uitkeren;
  • De kosten van het openen van een zakelijke rekening en de inschrijving bij de Kamer Van Koophandel;
  • De kosten van het maken van een eigen website en een origineel logo;
  • De kosten voor huur van werk- en meetingruimtes; 
  • De kosten voor een CRM pakket en je abonnementen (zoals abonnementen voor LinkedIn, telefoon, internet en vacaturewebsites);
  • De kosten van de inventaris die je nog moet aanschaffen (zoals elektronica en inrichting van je werkruimte). 
  • De hoeveelheid reclame die je nog moet maken om klanten binnen te halen en de kosten daarvoor.

Oprichten uitzendbureau: verschil in startkapitaal op basis van werkgeverschap 

De kosten voor het oprichten van een uitzendbureau kunnen echter variëren afhankelijk van de wijze waarop je je bedrijf gaat runnen. Zo kun je er namelijk voor kiezen om zelf werkgever te worden van je flexwerkers of ervoor kiezen om dit uit te besteden. Als je zelf werkgever wordt, zullen je kosten initieel hoger zijn. Dit komt omdat je rekening moet houden met:

  • Verzekeringen;
  • Certificeringen voor verloning;
  • Voorfinanciering voor het kunnen betalen van het salaris van flexwerkers;
  • Belastingen. 

Je kunt er ook voor kiezen om samen te werken met een backoffice dienstverlener of een franchise organisatie. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat dergelijke organisaties de benodigde verzekeringen en certificeringen al hebben afgesloten. Daarnaast hebben zij vaak genoeg kapitaal opgebouwd om medewerkers te kunnen financieren. Kies je dus voor deze aanpak, dan heb je geen groot startkapitaal nodig voor het oprichten van een uitzendbureau

Zelf een uitzendbureau oprichten?

Een onderneming opstarten brengt veel uitdagingen met zich mee. Gelukkig kun je altijd kijken naar hulp, bijvoorbeeld op het gebied van voorbeeld ondernemingsplannen! Door middel van een voorbeeld ondernemingsplan ben jij goed voorbereid voor het opzetten van jouw eigen bedrijf én maak je je plannen concreet, waardoor je je korte- en lange termijn doelen makkelijker bereikt! 

Startkapitaal heb je nodig voor een beginnende onderneming waaruit je nog geen inkomsten haalt, maar waar je wel al kosten voor gaat maken. Startkapitaal kan je dus gebruiken voor de eerste maanden aan operationele kosten, maar ook voor de eerste eenmalige investeringskosten, bijvoorbeeld voor elektronica, marketing materiaal, advieskosten en/of werkruimte.

Ja. Voor ieder bedrijf, in elke sector is het raadzaam om voor het oprichten een startkapitaal te regelen. Ook voor een uitzendbureau. Echter, voor het opstarten van een (klein) uitzendbureau zou je ervoor kunnen kiezen om geen startkapitaal te reserveren.

Wanneer je voor jezelf begint als uitzendbureau zal je geen hoog startkapitaal nodig hebben. De grootste kosten in je opstartfase zijn je eigen salariskosten en eventueel het vooruit financieren van personeel. Die zal je dan uit je startkapitaal moeten voldoen. Verder kan je in de opstartfase van je uitzendbureau denken aan kosten voor een laptop, een werkruimte en wervingsmateriaal.

Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via