De voordelen van werken als ondernemer: we zetten ze op een rij

Geplaatst op 15 augustus 2022
De voordelen van zelfstandig ondernemer zijn

Overweeg jij het om ondernemer te worden? Dat begrijpen we, want aan het hebben van een eigen bedrijf zitten veel voordelen. Natuurlijk is het hard werken en moet je heel veel regelen, maar veel mensen vinden de voordelen absoluut opwegen tegen de nadelen. Wat al deze voordelen van werken als ondernemer dan zijn? We zetten de drie belangrijkste voor je op een rijtje.

Met stip op 1: veel meer vrijheid

Als je aan ondernemers vraagt wat het ondernemen nou zo geweldig maakt, wordt ‘vrijheid’ bijna altijd genoemd. Als ondernemer ben jij de baas. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan iemand anders en jij bepaalt de koers van het bedrijf. Je kunt plannen uitvoeren zoals jij vindt dat het moet gebeuren en bent niet meer afhankelijk van een baas of manager die de plannen moet goedkeuren.

Bijna net zo belangrijk: flexibiliteit

Een ander voordeel van het werken als ondernemer dat vaak genoemd wordt, is de flexibiliteit die het je oplevert. Je bepaalt zelf hoeveel uur je werkt en hoe je deze werktijd indeelt. Wil jij de kinderen uit school halen? Niemand die je tegenhoudt om je werkuren ‘s avonds te maken. Het is natuurlijk wel belangrijk om je planning strak in de gaten te houden, maar als zelfstandig ondernemer ben je zeker flexibeler dan iemand met een 9 tot 5 baan. Ook qua werkplek ben je flexibeler. Doe jij je administratie het liefst in je favoriete koffietentje? Niemand die je tegenhoudt!

Mogelijk meer geld tot je beschikking

Als ondernemer ben je volledig verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Dit betekent dat je een wat groter risico loopt, maar ook dat je mogelijk meer gaat verdienen. Als jouw onderneming succesvol blijkt te zijn, houd je meer geld over. Ook zijn er verschillende fiscale voordelen als ondernemer. Als starter kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de startersaftrek, waardoor je minder belasting betaalt. Ook kun je diverse zakelijke kosten aftrekken van je belasting. Als je bedrijf goed loopt houd je zo meer geld over dan je in loondienst zou doen.

Ook de voordelen als zelfstandig ondernemer ervaren? Begin met een plan!

Wil jij ook profiteren van deze en nog veel meer ondernemers voordelen? Dan is het belangrijk om een solide fundering onder je bedrijf te leggen. Alleen als je bedrijf succesvol is, zul je immers profiteren van de geweldige voordelen. Een ondernemingsplan schrijven is een goede start. Weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan een voorbeeld ondernemingsplan om mee aan de slag te gaan. Zo begin je goed en profiteer je voor je het weet van alle voordelen als zelfstandig ondernemer. Heb je hulp nodig of vragen over het opstellen van een ondernemingsplan? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder!

Het hebben van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar het helpt je wel goed op weg. Door je plannen op papier te zetten, heb je een duidelijk plan en doel om naartoe te werken. Ook is een ondernemingsplan nodig als je financierders wil aantrekken.

Veel mensen noemen de vrijheid, de flexibiliteit en financiële onafhankelijkheid als de grootste voordelen als zelfstandig ondernemer. Jij bepaalt hoe je jouw bedrijf inricht en welke koers je wilt varen. Ook zijn er fiscale voordelen waar je van kunt profiteren.
Dat ligt eraan wat jij zelf belangrijk vindt. Als je niet van verantwoordelijkheid houdt of graag de stabiliteit van een maandelijkse loonstrook hebt, is zelfstandig ondernemen misschien niet de beste keuze. Maar als je creatief bent, zelf graag de baas wilt zijn en hard wil werken om je doelen te bereiken, past het ondernemerschap wel goed bij je.
Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via