Zoveel startkapitaal heb je ongeveer nodig voor het opstarten van een kledinglijn

Geplaatst op 29 juli 2022
Startkapitaal eigen kledinglijn

Droom jij ervan om je eigen kledinglijn te beginnen? Dan krijg je te maken met veel verschillende dingen. Van het creatieve proces tot aan de financiële kant, je moet erg veel regelen. Het opzetten van een kledinglijn kost natuurlijk ook geld. Maar hoeveel startkapitaal heb je ongeveer nodig voor het starten van je eigen kledinglijn? Daar geven we je in dit artikel antwoord op.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Bij het starten van je eigen kledinglijn krijg je te maken met verschillende kosten. Om welke kosten het gaat, ligt eraan hoeveel je zelf doet. Als je alles zelf doet, scheelt dat geld maar kost het wel heel veel tijd. Je moet dan ontwerpen en inkopen, maar ook knippen, naaien en een webshop onderhouden. Ook het versturen van de pakketjes komt voor jouw rekening. Dat is allemaal mogelijk, maar je moet er wel tijd voor hebben of willen maken.

Naaibenodigdheden

Als je zelf de kleding wilt naaien, heb je wel een goede naaimachine nodig. Als je deze nog niet hebt en deze nieuw wilt kopen, ben je al gauw zo’n €3000 kwijt. Het is ook mogelijk om een tweedehands machine te kopen. Vaak ben je dan een paar honderd euro kwijt. Daarnaast ben je gemiddeld zo’n €250 kwijt voor andere benodigdheden, zoals stoffen, een stoffenschaar, een meetlint en andere spullen.

Productie uit handen geven

In plaats van dat je zelf aan de slag gaat met het naaien van de kleding, kun je dit ook uit handen geven. Je kunt dan beginnen met bijvoorbeeld een eerste oplage van 50 stuks. Gemiddeld zul je hier tussen de €2000 en €3000 kwijt voor zijn. Dit moet meestal vooruit worden betaald, dus dat geld moet je al beschikbaar hebben. Het is ook mogelijk om basisproducten in te kopen en deze enkel te laten bedrukken. Hoeveel dat kost, is afhankelijk van onder andere de drukmethode.

Andere kosten voor je kledinglijn

Naast de productiekosten komen er nog meer kosten kijken bij het starten van je kledinglijn. Van de kosten voor je webshop tot een zakelijke rekening, er zijn nog veel verschillende kosten waar je mee te maken krijgt. Ook voor bijvoorbeeld advertenties en flyers moet je geld beschikbaar stellen.

Jouw startkapitaal voor je eigen kledinglijn regelen dankzij een ondernemingsplan

Het startkapitaal voor je eigen kledinglijn kan van je eigen spaarrekening komen. Ook kun je kijken of je op een andere manier financiering kunt krijgen. Dit kan op diverse manieren, maar waar je ook een lening probeert te krijgen, je hebt altijd een duidelijk plan nodig. Een ondernemingsplan is daarom altijd een solide basis voor je bedrijf. Met een voorbeeld ondernemingsplan zie je direct welke onderdelen erin terug moeten komen. Zo maak je een vliegende start met je eigen kledinglijn. Op onze website kun je zelfs een specifiek voorbeeld ondernemingsplan voor het opzetten van je eigen kledinglijn downloaden!

Het startkapitaal voor een eigen kledinglijn bedraagt gemiddeld een paar duizend euro. De precieze kosten hangen af van de manier waarop je jouw kledinglijn en het productieproces vormgeeft.

Er zijn diverse financieringsmogelijkheden voor een eigen kledinglijn. Ga in gesprek met een bank, voor bijvoorbeeld een microkrediet. Ook aankloppen bij vrienden en/of familie of een crowdfunding zijn mogelijkheden. Bij elke vorm van financiering is het wel belangrijk om een sterk ondernemingsplan te kunnen presenteren.

Veel ondernemers kiezen ervoor om hun kleding te verkopen via een webshop. Er zijn veel platformen waarop je eenvoudig een eigen webshop bouwt. Kleding verkopen via social media, zoals Instagram, is ook populair onder kleine ondernemers.

Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via