Waarom een ondernemingsplan van grote waarde is voor startups

Geplaatst op 08 juni 2022
Ondernemingsplan voor startups

Een startup begint met een goed idee. Het is dan ook logisch, dat jij als beginnend ondernemer jouw focus volledig legt op de ontwikkeling hiervan. Toch komt er bij het starten van een onderneming meer kijken. Juist om al die andere zaken te tackelen, is een ondernemingsplan essentieel. In dit artikel geven wij je 3 redenen waarom een ondernemingsplan voor jouw startup niet mag ontbreken!

1. Een ondernemingsplan zorgt voor snelle besluitvorming

Als startend ondernemer komt er van alles op je af. Je hebt niet alleen te maken met zaken die direct betrekking hebben op de ontwikkeling van jouw dienst of product, maar gaat ook zorgen voor een kantoor of productieruimte, een website, de marketing en misschien ga je zelfs personeel aannemen. Hoewel je tot voor kort alles nog zelf in de hand had, krijg je al snel met allerlei externe factoren te maken. Het lijkt alsof alles tegelijkertijd op je afkomt. Op dit soort momenten ontdek je waarom een ondernemingsplan van grote waarde is. Hierin staat namelijk een helder overzicht van alle informatie met betrekking tot verschillende zaken rondom jouw bedrijf. Bij ieder besluit dat je moet maken, kun je jouw ondernemingsplan raadplegen. Je hebt namelijk van tevoren al stil gestaan bij deze zaken en hier toen goed over nagedacht. Een snel besluit is op basis van jouw ondernemingsplan zo genomen!

2. Een ondernemingsplan helpt je om financiering te krijgen

Als onderdeel van het ondernemingsplan werk je ook een financieel plan uit. Hoeveel starterskapitaal heb je nodig om jouw startup van de grond te krijgen? Welke investeringen zijn in de nabije toekomst nodig om jouw bedrijf te laten groeien? Hoe ga jij ervoor zorgen dat je over voldoende financiële middelen beschikt? Het financieel plan bestaat uit antwoorden op deze belangrijke vragen. Het helpt je om verder te denken dan alleen de start van jouw onderneming. En dat is niet alles: als je financiering nodig hebt van een externe investeerder, bijvoorbeeld van de bank, een crowdfunding platform of een vermogend particulier, zal deze naar jouw ondernemingsplan vragen. Als je het businessplan voor jouw startup al hebt geschreven, zal dit een snelle financieringsaanvraag bevorderen.

3. Dit is waarom een ondernemingsplan je helpt om jouw marktpositie te verbeteren

Dat jij gelooft in jouw product of dienst is helder. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over de behoeften van jouw klanten? En van je concurrentie? Jij hebt de conclusie getrokken dat je een gat in de markt opvult. Misschien heb je zelf een onderzoek gedaan op straat, of onder vrienden en familie. Maar zijn dit ook jouw kopende klanten? Het is waardevol om de markt nog eens goed onder de loep te nemen. Je zult ontdekken wat jouw positie in de huidige markt is, wat je sterke punten zijn en of er wellicht nog ergens verbetering nodig is.

Het is duidelijk waarom een ondernemingsplan van grote waarde is, maar misschien zie je op tegen het schrijven ervan. Koop dan een ondernemingsplan voorbeeld voor jouw branche! Hierin hoef je alleen de informatie aan te passen naar die van jouw bedrijf. Kom je er niet uit of heb je vragen? Je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via