Hulp bij je bedrijfsplan nodig? Handig stappenplan

Geplaatst op 08 september 2021

Een bedrijfsplan schrijven kan een uitdaging zijn, maar het is wel een noodzakelijke stap om van jouw onderneming een succes te maken. Pak het goed aan en investeer de tijd die nodig is voor het schrijven van een bedrijfsplan, want dan heb je er het meeste aan. In dit artikel delen we een handig stappenplan dat je kunt gebruiken voor het schrijven van jouw eigen bedrijfsplan en delen we een tip omtrent het gebruiken van een ondernemingsplan voorbeeld. Zo wordt het maken van een ondernemingsplan ineens heel eenvoudig! 

1.   Het doel van je onderneming

In het eerste hoofdstuk van jouw plan grijp je het beste meteen de aandacht. Omschrijf concreet in één zin waar jouw bedrijf om draait – zorg voor een goede omschrijving van het doel van jouw bedrijf. Waarom richt je het op? Wie is je doelgroep? En wat wil je bereiken?

2.   Wie worden je klanten en wat is jouw toegevoegde waarde?

In het tweede gedeelte van jouw businessplan zet je uiteen wie jouw klanten worden en waar zij tegenaan lopen. Met andere woorden: welk probleem ga jij oplossen, en voor wie? Onderschrijf je beweringen met de juiste feiten en benoem zeker ook de cijfers die erachter zitten.

3.   Relevantie van jouw bedrijf

Dit onderdeel kun je mooi verbinden aan het vorige: de relevantie van jouw bedrijf. Met dit onderdeel probeer je de lezer te overtuigen van het feit dat jouw bedrijf nodig is en dat het de juiste tijd is om ermee te beginnen. Wat zijn de ontwikkelingen in jouw vakgebied en waarom is jouw onderneming relevant?

4.   Marketing & concurrentieanalyse

Je ondernemingsplan is niet compleet zonder een goed marktonderzoek en -plan. Hierbij hoort natuurlijk ook een concurrentieanalyse: eigenlijk onderzoek je in deze stap hoe jouw markt in elkaar zit, waar je kansen liggen en hoe je je publiek gaat bereiken. Maar ook wie er nog meer is en hoe jij het beter gaat doen ten opzichte van je concurrenten.

5.   Uitgebreide beschrijving van jouw product of dienst

In dit onderdeel van je ondernemingsplan beschrijf je uitgebreid hoe jouw product of dienst eruit gaat zien. Wat is het doel, hoe wordt het gemaakt of uitgevoerd, en wat zullen de kosten worden? Als het gaat om het fabriceren, importeren of exporteren van een bepaald product, zet je dat hier ook uiteen.

6.   Bedrijfsmodel en de financiën

Het laatste onderdeel van jouw ondernemingsplan bestaat uit het bedrijfsmodel en de financiën rondom jouw onderneming. Denk hierbij aan de omzet, de prijzen van jouw product of dienst, het verkoopmodel en de omvang van jouw product of dienst. Daarnaast zet je hierin alle financiën uiteen, zoals een winst-en-verliesrekening, een inschatting van de kasstroom, en wat jij een eventuele investeerder kunt bieden.

Gebruik een goed voorbeeld

Het kan, ook na het lezen van dit artikel, lastig zijn om je ondernemingsplan rond te krijgen. In dat geval kun je kijken naar een aantal voorbeeld ondernemingsplannen die jou kunnen helpen bij het schrijven van je eigen plan. Tussen onze voorbeelden van ondernemingsplannen zit er zeker een die bruikbaar is voor jou!

Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via