5 redenen waarom je een franchiseondernemer zou moeten worden

Geplaatst op 20 april 2023
franchiseondernemer worden

De afgelopen jaren is het aantal franchiseformules in Nederland meer dan verdubbeld. Een franchise is een overeenkomst tussen een zelfstandig ondernemer en de eigenaar van een keten. Je sluit samen een contract af met de franchisegever om een zaak te mogen starten volgens de formule van de eigenaar. Hele bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld fastfoodketen McDonald’s, maar ook lunchketen Bagels & Beans of de HEMA zijn franchiseformules. Er kleven veel voordelen aan franchiseondernemer worden. Wij zetten ze op een rij.

1. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. 

Iemand anders heeft dat namelijk al voor je gedaan! Begin je een franchise, dan heeft de eigenaar van deze keten al lang en breed uitgevogeld wat wél en juist niet werkt. Je hoeft dus zelf geen succesvolle producten of diensten te ontwikkelen in de hoop dat deze aanslaan. Met een franchise weet je zeker dat dat al is gelukt. 

2. Groot kostenvoordeel

Een ander belangrijk voordeel is dat je als franchiseondernemer een hoop verschillende soorten kosten bespaart, die je als zelfstandig ondernemer anders wel zou hebben. De marketing wordt bijvoorbeeld al voor je gedaan. Maar ook naar het bepalen van het assortiment en de inkoop heb jij geen omkijken. Zo kun jij je tijd besteden aan de dingen die jij belangrijk vindt, zoals de samenwerking binnen je team. 

3. Begeleiding en advies

Als franchisenemer mag je rekenen op begeleiding en advies bij het starten van jouw zaak. De franchisegever wil namelijk ook dat jouw zaak een succes is: daar haalt hij of zij zelf voordeel uit. Ze zullen er dus voor zorgen dat je je zaak op een prettige manier op kunt starten. 

4. Het onderhoud van de formule 

Jij bent als franchisenemer zelf niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de formule. Dat is de franchisegever. Die zorgt ervoor dat de formule zich blijft vernieuwen en zo succesvol blijft, waardoor jouw eigen zaak mee kan liften op deze groei. 

5. Geen directe concurrentie

Dit laatste voordeel geldt niet voor alle franchisen – het is dus slim hier op te letten. Het heeft voor een franchisegever geen zin om twee zaken met dezelfde naam in één straat te openen. Deze moeten dus voldoende uit elkaar liggen. Je krijgt als franchisenemer het alleenrecht om de handelsnaam in een afgebakend gebied te exploiteren. In het contract bepaal je hoe groot dat gebied is. 

Interesse in het starten van een franchise? 

Na dit artikel enthousiast geworden en benieuwd naar de mogelijkheden tot het starten van een franchise? Daar helpen wij je graag bij. Neem contact met ons op voor hulp bij jouw ijzersterke ondernemingsplan, zodat jouw zaak een gegarandeerd succes wordt en jij iedereen daarvan kunt overtuigen.

Een franchise is een zakelijk model waarbij een ondernemer (de franchisegever) toestemming geeft aan een andere ondernemer (de franchisenemer) om zijn merk, bedrijfsmodel en producten/diensten te gebruiken in ruil voor een vergoeding. De franchisenemer opent en beheert zijn eigen vestiging, maar volgt de richtlijnen en procedures van de franchisegever.

Het starten van een franchise biedt verschillende voordelen, zoals het gebruik maken van een bewezen bedrijfsmodel, het profiteren van de bekendheid van het merk, het ontvangen van training en ondersteuning van de franchisegever en het hebben van toegang tot gedeelde marketing en reclame.

De belangrijkste stappen om een franchise te starten zijn:

  1. Onderzoek doen naar verschillende franchisekansen en het selecteren van de juiste franchisegever.
  2. Het verkrijgen van financiering voor de franchise-investering.
  3. Het ondertekenen van een franchiseovereenkomst met de franchisegever.
  4. Het vinden van een geschikte locatie voor de franchisevestiging.
  5. Het volgen van de trainingsprogramma’s van de franchisegever.
  6. Het openen en beheren van de franchisevestiging volgens de richtlijnen van de franchisegever.

De kosten van het starten van een franchise variëren afhankelijk van de franchisegever en het type franchise. Kosten kunnen onder andere bestaan uit de franchisevergoeding, de kosten voor het opzetten van de franchisevestiging, een instapfee, de initiële voorraad, marketing- en reclamekosten, en de doorlopende royalty’s of vergoedingen aan de franchisegever.

Terug naar overzicht

Adresgegevens

Oslo 12
2993 LD Barendrecht

Volg ons via