Eigen onderneming starten? 5 zaken die je moet regelen
Voor veel mensen is een eigen onderneming starten een lang gekoesterde droom. Een deel van de mensen durft die droom ook daadwerkelijk te laten uitkomen. Om het beginnen van een bedrijf goed te laten verlopen is een deugdelijke voorbereiding onmisbaar. In dit artikel gaan we daarom in op de 5 zaken die je absoluut moet regelen wanneer je een eigen onderneming start.
1. Zorg voor een ondernemingsplan
Wil je een eigen onderneming starten? Dan is een ondernemingsplan laten schrijven of er zelf één maken met behulp van een voorbeeld ondernemingsplan de allereerste stap. Doel hiervan is het onderbouwen van je bedrijfsidee en het tegelijkertijd toetsen van de haalbaarheid hiervan. Een ondernemingsplan schrijven, dwingt je om echt goed na te denken over je onderneming. Bovendien zal een goed businessplan eventuele investeerders over de streep kunnen trekken. Het plan bevat onder andere een beschrijving van je idee, het marketingplan, het financiële plan en de te kiezen rechtsvorm. Vaak ga je ook uitgebreid in op je eigen achtergrond en expertise.
2. Controleer wettelijke eisen
Dankzij het ondernemingsplan weet je nu exact wat je wilt gaan doen en hoe je dit wilt gaan doen. Het is belangrijk om, voordat je doorgaat met de start van je bedrijf, nu eerst te controleren of je hiervoor nog aan wettelijke vereisten moet voldoen. Voldoe je bijvoorbeeld aan alle beroepseisen en beschik je over de juiste verzekeringen? Voor risico’s die voortvloeien uit de werkzaamheden voor je eigen bedrijf biedt een particuliere verzekering meestal geen dekking. Ga je de onderneming voorlopig vanuit huis runnen? Dan is het verstandig om te controleren of de wet het toestaat om vanuit jouw specifieke woning een bedrijf te voeren.
3. Regel je administratie
Wanneer je een bedrijf start, krijg je te maken met ondernemingsbelastingen en ben je verplicht om een deugdelijke administratie bij te houden. Veel startende ondernemers stellen het uit, maar om problemen te voorkomen is het slim om vanaf dag één een goede administratie te voeren. Je kunt dit zelf doen, met behulp van handige software of je kunt een externe boekhouder inschakelen. Zorg er in ieder geval voor dat de administratie aan alle eisen van de overheid voldoet.
4. Inschrijven bij de Kamper van Koophandel
Je hebt een duidelijk ondernemingsplan en voldoet aan alle wettelijke eisen. Ook heb je alles in werking gesteld om straks een goede administratie te kunnen voeren. Het is nu tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor maak je online eenvoudig een afspraak. Nadat je bent ingeschreven krijg je een KVK-nummer en indien van toepassing een btw-identificatienummer. Gefeliciteerd, je bent nu officieel ondernemer!
5. Zorg dat je gevonden wordt
Nu je officieel een onderneming hebt, schort het nog aan één ding: klanten. Als het goed is, heb je in het ondernemingsplan omschreven hoe je klanten gaat vinden en binnenhalen. Het is nu tijd om de daad bij het woord te voegen. Investeer bijvoorbeeld in een goede website en in online marketing. Meld je aan bij events en ga netwerken. Klanten komen meestal niet vanzelf; wees daarom zelf proactief zodat je goed gevonden wordt.
Wil jij een eigen onderneming starten en heb je moeite met je ondernemingsplan? Wij hebben voor elke branche voorbeeld businessplannen beschikbaar die je eenvoudig kunt downloaden!